Veelgestelde vragen | Bevrijdingsfestival Zuid-Holland

Veelgestelde vragen

Q: Wat vieren we op 5 mei?

A: Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog vol geweld en onderdrukking. 5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Op de Bevrijdingsfestivals staan we samen stil bij dit gegeven, tijdens verschillende momenten en activiteiten. Om te vieren dat we vrij zijn, en om steun te betuigen aan hen die dat niet zijn.

 

Q: Hoeveel Bevrijdingsfestivals zijn er?

A: Ieder jaar op 5 mei worden 14 Bevrijdingsfestivals georganiseerd. Elke provincie hoofdstad heeft een Bevrijdingsfestival plus Haarlem en Den Haag. Bevrijdingsfestival Zuid-Holland vindt plaat in Het (Euromast) Park in Rotterdam. Op de festivals wordt de bevrijding en de vrijheid gevierd maar ook stilgestaan bij vrijheid en onvrijheid in de rest van de wereld. Op de website www.bevrijdingsfestivals.nl staan alle festivals op een rij. 

 

Q: Wat is er te doen op de Bevrijdingsfestivals?

A: Op de bevrijdingsfestivals kan je genieten van muziek, waardoor iedereen een gevoel van vrijheid krijgt. Maar de bevrijdingsfestivals zijn niet zoals alle andere muziekfestivals. Overal zijn projecten te vinden die iets met vrijheid te maken hebben. Zo staan op het Plein van de Vrijheid organisaties als Amnesty, het Rode Kruis en Prodemos en kun je in gesprek bij oorlogsveteranen bij het Veteranen Speeddaten. Daarnaast is er op ieder festivals om 16.55 uur het 5 voor 5 moment, waarbij mensen die in onvrijheid hebben geleefd hun verhaal op het hoofdpodium vertellen.

 

Q: Wat en wie zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid?

A: Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei wijst jaarlijks Landelijke Ambassadeurs van de Vrijheid aan. Deze acts vliegen in helikopters van de Luchtmacht door Nederland, om op de verschillende landelijke Bevrijdingsfestivals op te treden. Naast optreden besteden ze ook aandacht aan het thema van het Bevrijdingsfestival. De Ambassadeurs van de Vrijheid 2016 zijn Kovacs, Nielson en Sunnery James & Ryan Marciano. Sunnery en Ryan zullen op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland optreden.

 

Q: Wat is het thema van Bevrijdingsfestival Zuid-Holland en hoe zien we dit terug?

A: Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Het jaarthema inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. De komende jaren doet het Nationaal Comité een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Dit doet het comité onder de noemer Geef vrijheid door.

 

Voor 2016 heeft politiek filosoof Tamar de Waal de Jaarthema-tekst geschreven. In haar tekst De vrijheid omarmd  gaat De Waal in op de universaliteit van verdragen die vrijheid waarborgen en het belang van het hooghouden van waarden die het vrij-zijn mogelijk maken. Lees hier de tekst.

 

In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei willen we de bezoekers van Bevrijdingsfestival Zuid-Holland in aanraking laten komen met het begrip vrijheid en de beperkingen ervan. In verschillende projecten, zoals debat, Veteranen Speeddaten en het Plein van de Vrijheid komt dit elk jaar tot uiting.

 

Q: Wie treden er op bij Bevrijdingsfestival Zuid-Holland?

A: Op deze website bij Line-Up staat het programma wat bekend is gemaakt. Hier is het programma onderverdeeld in de drie podia en losse activiteiten. Door op de witte pijltjes te klikken scroll je door het programma. Onder het programma staat ook een button waar je het blokkenschema kunt downloaden. 

 

Q: Wat is er nog meer te zien/te beleven op het festival?

A: Er is een kinderprogramma, verdiepingsprogramma met debat, een groot en divers foodcourt, een markt en nog meer. Zodra het programma bekend is staat dit beschreven bij En Verder bij de Line-Up. Op het Blokkenschema staat alles bij elkaar. 

 

Q: Moet ik betalen om op het festivalterrein te mogen?

A: Nee, het festival is gratis toegankelijk! Met het betreden van het festivalterrein word je wel geacht op de hoogte te zijn van de huisregels en je hier aan te houden.

 

Q: Ik ben nog geen 18 jaar, mag ik ook naar het festival?

Jazeker, het festival is voor alle leeftijden toegankelijk. We schenken alleen geen alcohol aan minderjarigen. Er kan om je legitimatie gevraagd worden bij de bar. Ben je tussen de 18 en 25 jaar? Haal een stempel bij het informatiepunt met je legitimatie. Hiermee kunnen we je sneller helpen bij de barren.

 

Q: Zijn er ook WC’s?

A: Ja er worden toiletten geplaatst op het festivalterrein. Voor 1 munt krijg je een stempel en hiermee heb je de gehele dag toegang tot het toilet.

 

Q: Jullie werken met munten?

A: Ja, er zijn diverse muntenkassa’s op het terrein waar je met cash en pin munten kunt kopen. Één munt kost €2,85 en is alleen dit jaar geldig. Met de munten kan eten en drinken op het terrein worden gekocht en ook bij de toiletten dient met munten betaald te worden. Je kunt gekochte munten niet inleveren voor geld.

 

Q: Werken jullie met retourbekers?

A: Ja, voor 50 ingeleverde bekers bij de retourpunten krijg je een halve munt. Met munten kan eten en drinken op het terrein gekocht worden. Munten zijn niet inwisselbaar voor geld. 

 

Q. Mag ik mijn eigen eten en drinken meenemen op het terrein?

A: Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de inkomsten uit de verkoop van eten en drinken. Hierom is het enkel toegestaan kleine hoeveelheden non-alcoholische dranken en eten mee te nemen. Alcoholische dranken en glaswerk zijn niet toegestaan. De beveiliging controleert hierop bij de ingangen en heeft hierin het laatste woord. Ingenomen producten worden niet geretourneerd.

 

In verband met de veiligheid op het terrein is het niet toegestaan plastic flessen mee te nemen. Zowel omdat deze vaak op de grond belanden met dop erop en je hier gemakkelijk over kunt vallen, als de mogelijkheid om sterke drank in het flesje te doen. De beveiliging kan niet aan ieder flesje ruiken of dit het geval is.

 

Q: Is Bevrijdingsfestival Zuid-Holland toegankelijk voor mindervaliden?

A: Elke ingang heeft een mindervalidentoegang. Er is een invalidentoilet aanwezig (bij de EHBO-post). 

 

Q: Hoe kan ik het beste naar het festival komen?

We raden je aan met de fiets of met het openbaar vervoer naar het festival te komen. We plaatsen fietsenstallingen bij de ingangen, waar je je fiets kunt plaatsen. Deze fietsenstallingen zijn gratis, maar voor eigen risico. Parkeer geen fietsen tegen huizen en/of winkels en maak geen fietsen vast aan bouwhekken, deze worden verwijderd.

Kijk bij bereikbaarheid voor verdere informatie!

 

Q: Ik wil deelnemen aan het festival met mijn band/catering/verkoopwaren voor de markt, hoe meld ik mij aan?

A: Mail naar info@jmr.nl met een duidelijke omschrijving van wat je wilt presenteren op het festival. Bij interesse wordt er contact met je opgenomen.  

 

Q: Waarom staat er een hek om het Bevrijdingsfestival, druist dit niet in tegen het hele idee van vrijheid?

A: De organisatie van Bevrijdingsfestival Zuid-Holland had ook liever geen hek om het festival heen gehad, maar met het oog op de veiligheid is het vanuit de overheid bepaald dat er een hek moet staan. De reden hiervan is het kunnen monitoren van de hoeveelheid mensen, zodat bij een te hoog aantal een eventuele toegangsstop kan worden ingesteld. Daarnaast ook om te voorkomen dat mensen gevaarlijke objecten meenemen of op fietsen, scooters of zelfs auto’s door het festivalgebied rijden.

 

Q: Hoeveel mensen komen er naar Bevrijdingsfestival Zuid-Holland?

A: Over de gehele dag komen er rond de 40.000 bezoekers naar het festival. Er is altijd een aantal piekmomenten in de toestroom naar het festival. Het kan zijn dat je dan iets langer moet wachten bij de ingangen, muntenverkoop of bij de bar. We werken allemaal zo hard mogelijk om het festival voor iedereen soepel te laten verlopen.

 

Q: Hoe wordt een groot gratis festival als Bevrijdingsfestival Zuid-Holland gefinancierd?

A: Bevrijdingsfestival Zuid-Holland wordt voor een deel gefinancierd uit de inkomsten vanuit eten en drinken. Deze inkomsten zijn echter niet genoeg zijn om alle kosten van de artiesten, podia, personeel, licht en geluid, beveiliging, barren etc. te dekken. We hebben een grote sponsor aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Veteranen Fonds Provincie Zuid-Holland en Gemeente Rotterdam, maar hebben daarbij nog verschillende andere sponsors. Op deze website vindt je onderaan de pagina’s alle organisaties die ons helpen ieder jaar het festival tot een succes te maken. Tevens ontvangen we inkomsten uit fondsen en subsidies.

 

Q. Mag ik collecteren of flyeren op het festivalterrein?

A: Het is zonder toestemming van de organisatie niet toegestaan te flyeren, collecteren of andere zaken uit te delen op of rondom het festivalterrein. Ziet de organisatie of beveiliging dit toch gebeuren, dan kun je van het terrein worden verwijderd.

 

Q: Hoe kan ik een perskaart aanvragen voor Bevrijdingsfestival Zuid-Holland?

A: Stuur een e-mail naar jelle@jmr.nl met je naam, de naam van het medium waarvoor je werkt, met hoeveel mensen je wilt komen en of je interviewverzoeken hebt. Mocht er iets niet duidelijk zijn aan de hand van je aanvraag, dan zal er een reply komen met het verzoek om meer informatie. Je ontvangt ook een bevestiging per e-mail.

 

Q: Er zijn foto’s van mij gemaakt, waar kan ik deze terugvinden?

A: Met het betreden van het festivalterrein geef je toestemming dat er foto’s van je gemaakt kunnen worden en dat deze foto’s voor publicitaire doeleinden worden gebruikt. De foto’s van de organisatie zijn terug te vinden op de Facebookpagina: www.facebook.com/bevrijdingsfestivalzh

 

Q: Ik heb iets gevonden, kan ik dit ergens inleveren?

A: Lever gevonden voorwerpen alsjeblieft in bij een van de barren. De organisatie verzamelt na afloop alle gevonden voorwerpen.

 

Q: Waar kan ik gevonden voorwerpen terugvinden?

A: Stuur een mailtje naar info@jmr.nl met een duidelijke omschrijving van wat je bent verloren. We reageren zo snel mogelijk of jouw spullen gevonden zijn!

 

Staat je vraag er niet tussen? Mail je vraag dan naar info@jmr.nl en we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.  

 

 • Vfonds
 • Provincie Zuid Holland
 • Koninklijke luchtmacht
 • Ministerie van binnenlande zaken
 • Nationaal Comitee
 • Sena
 • Popunie
 • Stichting Lokaal
 • Evides Waterbedrijf
 • 3fm
 • NOS
 • Keymusic
 • Amnesty International
 • Rode Kruis
 • Veteranen Instituut
 • The Office
 • JMR
 • Vfonds